What is Gate Exam and How to Give that Exam

What is Gate Exam and How to Give that Exam

The Certified Graduate Engineering Test (GATE) is an entry test conducted in India by IISc seven IIT, each year in January / February. GATE partition / range is used for admission to graduate programs (ME, M.Tech, MS, PhD direct) in IISc, IIT and other prestigious institutes / universities in India, with financial assistance provided by MHRD.

The GATE score can also be used by PSU to recruit candidates for prestigious jobs with attractive pay packages. Part of the power supply using GATE pointing to provide jobs include BARC, BHEL, IOCL, HPCL, NTPC, Power Grid, NHPC, etc.

GATE exam mainly tests the overall understanding of the candidate in various undergraduate engineering disciplines. The GATE score reflects the relative performance level in a particular industry. The GATE score is valid for three years.

Paper Pattern question:

All GATE documents will be performed by an online computer test (TCC). Document GATE consists of multiple questions of choice type and numeric response type. For any numerical answer question, candidates must enter a number in response using a virtual keyboard. The GATE test consists of a single document containing 3 hours 65 questions with a maximum of 100 points.

GATE 2018: Overview

1 September 2017 (Friday): GATE System Online Processing (GOAPS) for the opening of registrations
Last date for submission of the online application via the website: 5 October 2017 (Thursday)
Last day to ask for change in the choice of city review by GOAPS connection November 17, 2017 (Friday)
Admit interface card for online application availability for printing: January 5, 2018 (Friday)
GATE 2018 Online Test Dates: from 03 to 04 February and 10 and 11 February 2018 (Saturday and Sunday)
The benefit of the online application site 17 March, 2018 (Saturday)

Hawaii’s most popular coral reefs are in big trouble

Hawaii’s most popular coral reefs are in big trouble

On October 8, 2015, the Cubs have advanced to the national division final for the first time since 2003; South Carolina, still drowning after the historic flood has surpassed the state with more than 16.6 inches of water in less than a day, relied for even more rain; And the National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) of that third global coral bleaching event, citing global ocean temperatures warmer than usual. This event, according to a study published this week in the peerj newspaper, reefs all over Hawaii’s number one tourist destination Hanauma Bay Nature Preserve devastated. Researchers found that 47% of the largest and most extensive dive paradise in the reefs of blinded areas. A little less than 10 percent of the corals in Hanauma Bay are dead.

Corals are animals often mistaken for minerals, because of their skeletons, the structure of the rock and its still likely to slow down growth. And somewhat confused, these creatures greet vegetables. The symbiotic algae that live inside the corals, giving them their colorful cast and availability for the removal of rust and the waste they need.
But when corals are exposed to too hot or otherwise toxic water, they expel the symbiotic algae, which leads to a white colouration known as bleaching. Bleaching does not make it less attractive for coral, which makes them more susceptible to death and disease. Severe bleaching can kill and destroy coral reefs (reef are essentially individual coral colonies) leaving behind a bleached bone cemetery. Although coral reefs constitute less than one percent of the marine environment, they are home to 25 percent of marine life.
Global whitening events such as those investigators claim to have injured Hanauma Bay are very rare: the first documented occurred in 1998, the second in 2010, and climate change is considered the prime mover. The damage is not only limited to Hawaii, either: after two years of whitening back-to-back in 2016 and in 2017, 50% of Australia’s Great Barrier Reef, the largest coral reef in the world, bleached.

“There were no major whitening events known to science until 1983,” says study author Ku’ulei Rodgers, a researcher at the Hawaii Institute of Marine Biology at the University of Hawaii. Before the whitening events were local and not regional, it did not reflect the whole. Rodgers joined the study of Paul Jokiel, who created the first general monitoring of the coral reef program in Hawaii, but died in 2016. “In Hawaii, we had a whitening event in 1996 and the corals recovered,” said M. Rodgers. “Unlike many places in the world, we did very well until 2014.”

But the bleached reefs in 2014, and again in 2015.
“What we wanted to see [in this study] is that the differences are in one place and between sites,” Rodgers said. “In the Bay of Hanauma, we wanted to characterize the different currents and see if whitening and mortality were different in different areas.” Some sectors have seen a lot of human traffic by swimmers and divers, but distant quadrants were generally intact which did they help survive?
To understand how the warming affected the reef around Hanauma Bay, the researchers divided the bay into four quadrants and recorded the water temperatures every fifteen minutes from June 2015 to January 2016. Water models also followed the models Which circulates to better understand how ocean currents were involved in money laundering.
“We have found that human pressures have not played a role in money laundering,” Rodgers said. “Bleaching was in these two areas.”

NASA Renames Solar Probe Plus in Honour of Eugene Parker

NASA Renames Solar Probe Plus in Honour of Eugene Parker

NASA announced Wednesday that it has renamed the Solar Probe Plus spacecraft – the first mankind mission to a star, to be launched in 2018 – as Parker’s solar probe in honor of astrophysicist Eugene Parker.

“This is the first time NASA has named a spacecraft a living individual,” said Thomas Zurbuchen, associate director of NASA’s scientific mission leadership in Washington.

The announcement was made during a ceremony at the University of Chicago where Parker is Professor Emeritus of the Department of Astronomy and Astrophysics of the Distinguished Service S. Chandrasekhar depart.

In 1958, Parker, then a young professor at the Enrico Fermi Institute of the University, published an article in the Astrophysical Journal entitled “Dynamics of interplanetary gas and magnetic fields.”

Parker believed that there was a material of high speed and a magnetism that constantly escaped from the Sun and that affected the planets and the space in our solar system.

This phenomenon, now known as the solar wind, has been shown repeatedly by direct observation.

Parker’s work is the basis of much of our understanding of how stars interact with the orbiting worlds.

“Solar probe is a region of space that has never been explored before,” he said.
“It’s very exciting that we’re finally going to look at it.” “We would like to have more detailed measures of what’s happening in the solar wind, I’m sure there will be surprises,” Parker added.

In the 1950s, Parker proposed a number of concepts about how stars, including our Sun, emit energy.

He called this cascade of solar wind energy, and described a whole complex system of plasma, magnetic fields and energetic particles that make up this phenomenon.

Parker also theorized an explanation of the superheated solar atmosphere, the crown, which, contrary to what was expected from the laws of physics, was warmer than the surface of the Sun itself.

Many NASA missions have continued to focus on this complex space environment defined by our field of research stars known as Heliophysics.

“Parker’s Solar Probe answering the questions of solar physics baffles us for more than six decades,” said Parker Laboratory of Applied Physics at Sonda Solar University’s scientific project Nicola Fox Johns Hopkins.

“It is a spacecraft responsible for the advances that will solve many of the great mysteries about our star, including why the solar crown is much hotter than its surface,” he said.

Parker Solar Probe is on its way to launch during a 20-day window beginning July 31, 2018, NASA said.

Trade And Industry

 

 

 

 

  1. What is the premium percentage to be paid by farmers for Rabi crops in newly introduced Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) ?
  • 1-0% (B) 1-5%

(C) 2-0%            (D) 2-5%

  1. In which crop, the premium percentage to be paid by farmers in Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana is the highest ?
  • Rabi Crops
  • Kharif Crops
  • Horticulture
  • All above have equal pre­mium percentage
  1. The Union government has decided to withdraw the benefit of subsidised LPG to the custo­mers having income above—
  • ? 7-5 lakh
  • ? 10-0 lakh
  • ? 12-5 lakh
  • ? 15-0 lakh
  1. Which of the following com­panies have attained first and second ranks in Fortune India 500 list ?
  • IOC and RIL respectively
  • RIL and IOC respectively
  • IOC and Bharat Petroleum
  • RIL and Hindustan Petro­leum
  1. India ranks……. on Forbes’ Best

countries list for business in 2015.

  • 95th (B)  96th

(C) 97th              (D)  98th

  1. In which year MUDRA Micro Units Development & Refinance Agency was established ?
  • 1991 (B)  2001

(C) 2012              (D)  2015

  1. As per provisional data of Com­merce Ministry, the growth rate of India’s merchandise imports (in dollar value) during April- December 2015 stood at—
  • -15-87% (B)   -18-06%

(C) +15-87%       (D)   +18-06%

  1. In newly introduced Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (introduced since Kharif crop

2016), farmers has to pay …………

per cent of insured premium for Kharif crops.

  • 1-0% (B)    2-0%

(C)   3-0%           (D)    5-0%

  1. Which of the following state has been announced as ‘a state of total organic farming’ ?
  • Sikkim (B) Karnataka (C) Kerala (D) Punjab
  1. Government has introduced Start up Scheme to promote new enterprises. Such enterprises has

been awarded………. years tax

holiday.

  • 1 (B)     2

(C)   3                 (D)     5

  1. The state producing maximum vegetables in India is—
  • Punjab
  • Uttar Pradesh
  • West Bengal
  • Maharashtra
  1. Which of the following orga­nisation published ‘Global Risk Report 2016’ ?
  • World Economic Forum (WEF)
  • World Trade Organisation (WTO)
  • International Monetary Fund (IMF)
  • World Bank (IBRD)
  1. During April-December 2015, India’s merchandise exports registered a growth of—
  • 18-06% (B) 15-87%

(C) – 18-06%       (D) – 15-87% •

  1. ‘Shishu’ ‘Tarun’ and ‘Kishore’ named enterprises are associated with—
  • SBI
  • MUDRA Bank
  • IDBI
  • NABARD
  1. RBI has raised shareholding in National Housing Bank on January 12, 2016 from ? 450 crore to—
  • ? 550 crore
  • ? 750 crore
  • ^ 1150 crore
  • ? 1450 crore
  1. At end-September 2015, the share of commercial borrowings in country’s total foreign debt stood at—
  • about 38%
  • about 30%
  • about 25%
  • about 20%
  1. Global Services Location Index (GSLI) rated India as number

……. out of the total 55 countries

included in the analysis.

  • Four (B)    Three

(C)    Two           (D)    One

  1. India ftas been placed poorly in Corruption Perception Index 2015. India has been ranked

at…. -splace among 168 nations

list of 2015.

  • 70th (B)    76th

(C)    84th           (D)    88th

  1. Section 80 TTA of the Income Tax Act pertains to interest earned on—
  • Savings Banks Account
  • Fixed Deposit
  • Recurring Deposit
  • Savings Schemes
  1. Which of the following tops the list of Indian Philanthropists in 2015?
  • RatanTata
  • Azim Premji
  • MukeshAmbani
  • Kumar Mangalam Birla
  • CURRENT QUESTIONNAIR
    1. Which of the following was the hottest year since 1895 ?
    • 1936 (B) 2012

    (C) 2014     (D) 2015

    1. Which of the following state­ments is true about climate change in India ?
    • The gas emissions has risen to 40 per cent from the level where it was on 2000. In 2010
    • In India the gas emissions were about 2T3 billion tons of carbon dioxide equivalent
    • The inventory comprises six greenhouse gases that are C02 , Methane, Nitrous Oxide, Hydro­fluorocarbons, Perfluorocarbons and Sulfur Hexafluoride
    • All of the above
    1. Consider the following state­ments and choose the correct code given below:
    2. India is the third largest emitter on the basis of greenhouse gases after China and the United States of America followed by the European Union.
    3. India has a lower per capita emission in association with the other countries.
    • Emission from the vehicle is the largest source of green­house gases emission.

    The correct code is—

    • Only I is correct
    • Only II is correct
    • II and III are correct
    • I, II and III are correct
    1. The ‘Triffin Paradox ‘Primarily pertains to—
    • Equities
    • Bonds
    • Currencies
    • Commodity derivatives
    1. Which of the following is the largest unlisted company in the world(by revenue) according-to Forbes magazine ?
    • Cargill
    • Koch Industries
    • Dell
    • Bechtel
    1. The ‘Chiang Mai’ initiative pertains to—
    • Trade
    • Services
    • Intellectual Property
    • Currency Swaps
    1. Mary Jo White currently chairs the—
    • US Security Exchange Com­mission
    • US Consumer Financial Protection Bureau
    • US Treasury
    • US Mint
    1. Who is quoted as saying that he would like to be incarnated as the US Bond market ?
    • Ross Perot
    • James Carville
    • Arthur Hailey
    • Bill Clinton

    Which of the following is known as angel investor ?

    • Mukesh Ambani
    • Ratan Tata
    • Azim Premji
    • Kumar Mangalam Birla

    Tata’s former group chairman has invested in—

    1. An online start-up selling premium teas- Teabox
    2. Ride-hailing app ola
    • Online retailer Snapdeal
    1. Mobile payment venture Paytm.

    The correct code is—

    • Only I and IV are correct
    • II, III and IV are correct
    • I, III and IV are correct
    • All are correct
    1. Consider the following state­ments and choose the correct code given below:

    Statements :

    1. India improved its ranking on corruption perception index 2015.
    2. NDA government at the Centre acted tough on corruption during 2015.
    • I and II both are correct and II is the correct explanation of I
    • I and II both are correct but II is not the correct explanation of I
    • Statement I is correct but II is incorrect
    • Statement II is incorrect but II is correct
    1. India’s ranking in corruption perception Index 2015 is—
    • 76th (B)   77th

    (C) 88th     (D)   104th

    1. Indian Railways has signed Memorandum of understanding for joint ventures with certain states to undertake rail projects in those states:
    2. Andhra Pradesh
    3. Kerala
    • Maharashtra
    1. Odisha n

    The correct code is—

    • Only III is correct
    • II and IV are correct
    • I, II and IV are correct
    • I, II, III and IV are correct
    1. Which of the following state­ments is incorrect about the recently signed pact between Indian Railways and state of Andhra Pradesh, Kerala, Maha­rashtra and Odisha ?
    • The MoUs envisages forma­tion of Joint Venture companies having 51% stake by the states and 49% stake by Ministry of Railways
    • Cost will be shared by the State and the Centre
    • State share will be in the form of land, funds and other administrative support
    • The land will be owned by the Railways
    1. As per a World Bank report which of the following commo­dities is likely to face glut during 2016?
    • Iron Ore
    • Bauxite
    • Automobiles
    • Cotton Textiles
    1. India investment Summit was held on February 4-5, 2016 in—
    • Mumbai
    • Hyderabad
    • New Delhi
    • Ahmedabad
    1. Which of the following is likely to be launched in September 2016 by JUST Capital ?
    • Platinum ETF
    • People’s Index
    • Corporate Social Responsi­bility Index
    • US Federal Reserve-Linked Bond
    1. Du Pont Analysis synthesizes—
    • Net Profit
    • Asset Turnover
    • Return on equity
    • Financial leverage
    1. Which of the following is Chinese equivalent of Ezubao ?
    • Pay TM
    • Instagram
    • Lending Club
    • Testa
    1. ‘Brass Plate Subsidiaries’ are usually set up—
    • For the purpose of Income Tax avoidance
    • In the metal sector
    • To take advantage of sub­sidies
    • As cross border investment vehicle
    1. Yield spreads between AAA and BBB bonds usually contract during—
    • Bull Markets
    • Bear Markets
    • Stagflation
    • Supply shock‘d
    1. In banking parleys, haircut is—
    2. The difference between the market value of an asset used as collateral and the amount of the loan.
    3. The bank’s loss from the asset falling in value or being sold in a fire sale.

    The .correct code is—

    • I and II both are correct
    • Neither I nor II is correct
    • Only I is correct
    • Only II is correct
    1. Which of the following state­ments is incorrect about 5: 25 scheme ?
    • Banks are allowed to stretch repayment profiles for perform­ing loans to infrastructure and the core sector 25 years
    • Banks are allowed to recast the loans every fifth year for those projects which are commer­cially running.
    • It saves banks from having NPAs (non performing assets- which leads to bankruptcy of a person)
    • Banks are allowed to restruc­ture loan on the basis of 25 criterion
    1. Which of the following have / has been named best swimmers of the world ?
    • US’s Jordan Wilmovsky and Brazil’s Ana Marcela Cunha
    • Australia’s Mitch Larkin and Hungary’s Katinka Hosszu
    • Britain’s Rachelle Simpson
    • Russia’s Romashina
    1. During the first quarter of 2016, Indian team clinched the T-20 series with 3-0 win against —
    • England
    • South Africa
    • Australia
    • West Indies
    1. The term ‘Whitewash’ is asso­ciated with which game ?
    • Football (B) Cricket

    (C) Hockey (D) Lawn Tennis

    1. The Baltic Dry Index is asso­ciated with—
    • Dry bulk shipping freight
    • El-Nino effect
    • Intra-country trade among CIS nations
    • None of the above
    1. How many Navies participated in International Fleet Review held in February 2016 in Visakha- patnam ?
    • 24 (B) 39

    (C) 54         (D) 62

    1. 29. is the first woman in

    India to occupy the coveted post of chief of a pioneer Paramilitary force(Sashastra Seem Bal)—

    • Archana Ramasundaram
    • Meera Borwankar
    • Aruna Bahuguna
    • None of the above
    1. Consider the following facts about the project Loon and choose the correct code given below:
    2. It is a Google’s project com­prising a network of balloons that travel approximately

    *        20 kms above the earth’s

    surface.

    1. It provides connectivity in rural and remote areas through a wireless commu­nication called LTE (Long­term evolution).
    • I and II both are correct
    • Neither I nor II is correct
    • Only I is correct
    • Only II is correct
    1. White Spaces project is related to—
    • Microsoft
    • It aims to provide low cost broadband connectivity using white spaces
    • A technology that utilizes unused television spectrum to deliver low-cost Internet
    • All of the above
    1. Mention of PAN is not manda­tory in—
    • Pradhan Mantry Jan Dhan Yojana Account opening
    • Payment of hotel bills of ? 50000 or more
    • Purchasing of silver, gold, jewelry of more than ?’ 2 lakh
    • Investment of more than ? 1 lakh in non-listed com­panies
    1. Global Initiative of Academic Networks is related to—
    • Basic Education
    • Intermediate Education
    • Higher Education
    • Technical Education
    1. Which of the following cricketers has never been awarded the coveted ICC Sir Garfield Sobers Trophy ?
    • Rahul Dravid
    • Sachin Tendulkar
    • Stevan Smith
    • Saurabh Ganguly
    1. Which of the following Indian cricketers got highest ever bid in the recently concluded IPL 2016 auction ?
    • Nathu Singh
    • Pawan Singh Negi
    • Yuvraj Singh
    • Mohit Sharma
    1. ‘Solow’s Paradox is associated

    with a link between………

    and……

    • Technology and Labour
    • Labour and capita
    • Technology and producti­vity
    • Capital and Productivity
    1. Which of the following state­ments is incorrect about married woman’s property insurance policy ?
    • Property of married woman can be insured
    • Any life insurance policy can be converted to one by filling an addendum at the time of application
    • Divorcees can purchase one of the benefit of their children
    • Beneficiaries named once, cannot be changed
    1. No legal recource is available in case a cheque—
    • Bounced due to lack of funds
    • Bounces due to difference in signatures
    • Bounces due to overwriting
    • Issued towards a donation /gift bounces
    1. An Indian car maker recently changed the name of its newly launched car, because the name was similar to an epidemic—
    • Mahindra & Mahindra
    • Tata Motors
    • Maruti Suzuki
    • Honda Motors ■*”
    1. Bond investors always suffer a capital loss, when they purchase bonds at a and
    • Discount, hold to maturity
    • Discount, sell before matu­rity
    • Premium, hold to maturity
    • Discount, sell before matu­rity

    Answers with Hints

    1. (B) In 2015, the Contiguous United States (CONUS) average temperature was 54-4°F, 2-4°F above the 20th century average. This was the second warmest year in the 121-year period of record for the CONUS. The war­mest year on record was 2012 when the annual average tem­perature was 55-3°F.
    2. (D) 3. (D)
    3. (C) It refers to the conflict of economic interests that arises between short-term domestic and long-term international objectives for countries, like US, whose currencies serve as global reserve currencies.
    4. (A) Cargill’s revenue was US $ 120-4 billion, Koch Industries was the second with US $ 115-0.
    5. (D) It is a multilateral currency swap arrangement among the ten members of ASEAN, China, Japan and South Korea.
    6. (A)
    7. (B) James Carville is a liberal American political consultant, commentator media personality, and pundit. He said this in the Wall Street journal in 1993, with reference to the power of the US bond market.
    8. (B) 10. (D) 11. (C) 12. (A) 13. (D)
    9. (D) The land will be owned by the Joint Venture Co. who can monetize it and rais the funds.
    10. (A) 16. (C)
    11. (B) It aims to track and rank USA’s top 1000 companies against the issued deemed most importantly by the public.
    12. (C) It does so by splitting ROE into net profit margin, operating efficiency and financial leverage.
    13. (C) It is China’s largest peer-to- peer lender similar to lending club in the USA.
    14. (A) They are shell companies set up in low or no tax jurisdictions.
    15. (A) In bull markets, the price difference between safer and riskier bond reduces. This is known as yield contraction.
    16. (A) 23. (D) 24. (B) 25. (C) 26. (B) 27. (A) 28. (C) 29. (A) 30. (A) 31. (D) 32. (A) 33. (C) 34. (D)
    17. (B) Pawan Singh Negi has been selected for the T20 World Cup Team. He is an uncapped player on the auction list. He went to the Delhi Daredevils for a staggering ? 8.5 crore.
    18. (C) It is also known as Solow’s computer paradox. It is the peculiar observation made in business process analysis—as more investment is made in information technology the worker productivity may go down instead of up.
    19. (A) It is the life insurance policy wherein the wife of the policy holder is named as the bene­ficiary.
    20. (D)
    21. (B) Tata’s ‘Zica’ as zica virus has turned into an epidemic.
    22. (C)