Cow is pious like peacock, says Rajasthan judge ‘speaking from soul’

Cow is pious like peacock, says Rajasthan judge ‘speaking from soul’

Cow is pious like peacock, says Rajasthan judge ‘speaking from soul’

Shortly after recommending the center of the cow the national animal, Rajasthan Judge, Justice Mahesh Chandra Sharma, defended his position by stating that the cow helps us in all possible ways.

Citing the Hindu scriptures, including the Ramayana and the Vedas, Judge Sharma said that cow’s milk has been used to cure various diseases. “I made the recommendations to the center. It is the voice of my soul that speaks,” he told the media off the field.

He wondered why the cow was to be the national animal, Judge Sharma said the peacock became the national bird of India because “it is a Brahmachari.” Peacock Divine qualities like cow – Peahen does not have to have sex to get pregnant, backed up only from the “tears” of the peacock, “he said.

A woman is standing with an ox waiting for donations from pedestrians used to feed animals in Mumbai May 30, 2017.

Addressing life sentences for the slaughter of cows, Judge Sharma said his suggestion would only be enforced by the state of Rajasthan, but he hopes the legislation was eventually adopted nationwide.

Earlier, Judge Sharma said, “This problem is related to sympathy, conviction and faith, to say that protection and respect for the cow are important. We must protest against this, so we can protect our animals. To our parents, we must respect the cows, “said ANI judge of the High Court of Rajasthan, Mahesh Chandra Sharma.
Earlier in the day, a hearing on the subject Hingonia Gaushala recommends Cow Center to become the national animal, adding that the punishment for slaughter cows should be limited to perpetuity.

The Anti-Corruption Bureau (ACB) and the Deputy Director General (ADG) of the police have asked to prepare a report every three months on stability and the court also ordered the Secretary and urban development and housing Municipal Commissioner (UDH) to visit once a month.

Sharma also asked the forest department to plant 5000 plants in the granary each year.

The ruling follows the decision of the Center regarding the ban on the sale of cattle for the massacre, which faces strong opposition from the governments of the states of Kerala, Karnataka and Tripura.

At the beginning of last year, after the death of more than one hundred cows in recent weeks in a government-managed barn in Jaipur, Rajasthan, the government had requested a report on this issue and promised to improve the situation in Hingonia Gaushala

Reports indicate that cow deaths were due to a supposed shelf-life in maintaining stability.

“The Minister requested a report on Hingonia Gaushala. We developed a work plan and action plan to improve the situation there,” said Minister Rajendra Rathore Rajasthan.

According to reports, the authorities initially said that the dead cows were already sick and malnourished.

There are more than 8000 Hingonia Gaushala cows which are occupied by a team of 14 veterinarians, breeders and 24 200 other employees.

Ten Common Myths About beauty services at home in Mumbai

Ten Common Myths About beauty services at home in Mumbai

The beauty services at home have the great and winning philosophy in all over Mumbai and In Mumbai, there are many amazing beauty services industry, which is developed to make the lots of rumour’s and myth circulate about the best beauty services business, from that, the Glow up India is also the amazing industry in the Mumbai, which provides the best beauty treatment.

 

There are ten common myths about the beauty services at home in Mumbai Industry.

  • The beauty services are must provide the better opportunity to get the beauty services at home
  • It provides the best offer by giving the order at home with great beauty services. and no any chance to give the inconvenient facility.
  • The beauty services at the home are the best reason is that it saves your valuable time, in which you can do the other work and it will prove beneficial for you.
  • The beauty services play very importantly to improve the beauty of the person and it provides amazing opportunity at the home,
  • It becomes easier for that women, those not have the time to go outside, but you don’t need to take any worries for your beauty because the beauty services are providing for you.
  • Beauty services are providing the better prevention and treatment to the people, which is the amazing opportunity of the beauty services.
  • The beautician may apply that all product, which is perfect for people and suits to them.
  • It is the best way to get the great comfortable by choosing the best beauty services of the Mumbai industry and
  • Every people can take more advantage of the life by choosing the best beauty services at the home.
  • The best beauty services of the Mumbai industry is providing the best opportunity for the people.

 

 

 

 

Short Notes for Various Competitive Examinations

The Government of India has started a new health scheme called AMRIT (Affordable Medicines and Reliable Implants for Treatment) Retail Pharmacy. The cancer and heart medicine will be sold at discounted and subsidized rates. At this outlet the prices of 202 cancer and 186 cardio-vascular drugs will be reduced on an average by 60 to 90 per cent. The pilot AMRIT outlet will be managed by the government-owned HLL Lifecare Ltd (HLL), which will sell both drugs and implants at significant discount on market rates. These drugs and implants will be sold based upon authentic prescrip­tions from doctors to AIIMS patients and also patients availing treatment at other hospitals. Later, HLL Lifecare Ltd will establish and run the AMRIT chain of pharmacies across the country with an aim to reduce the cost of treatment for the patients.

Save the Children

Save the Children is an inter­national non-governmental organiza­tion that promotes children’s rights, provides relief and helps support children in developing countries. It was established in the United King­dom in 1919 in order to improve the lives of children through better education, health care, and economic opportunities, as well as providing emergency aid in natural disasters, war, and other conflicts. Save the Children promotes policy changes in order to gain more rights for young people especially by enforcing the UN Declaration of the Rights of the Child. Alliance members coordinate emergency-relief efforts, helping to protect children from the effects of war and violence. Save the Children has general consultative status with the United Nations Economic and Social Council.

 

Crypto-currency

Crypto-currency is a type of digital currency that uses crypto­graphy for security and anti­counterfeiting measures. Public and private keys are often used to transfer crypto-currency between individuals. As a counter-culture movement that is often connected to cypherpunks, crypto-currency is essentially a fiat currency. This means users must reach a consensus about crypto­currency’s value and use it as an exchange medium. However, because it is not tied to a particular country, its value is not controlled by a central bank. With bitcoin, the leading func­tioning example of crypto-currency, value is determined by market supply and demand, meaning that it behaves much like precious metals, like silver and gold.

Crowd-funding

Crowd-funding is a way of raising finance by asking a large number of people each for a small amount of money. Until recently, financing a business, project or venture involved asking a few people for large sums of money. Crowd­funding switches this idea around, using the internet to talk to thousands if not millions of potential funders. Typically, those seeking funds will set up a profile of their project on a website such as those run by our members. They can then use social media, alongside traditional net­works of friends, family and work acquaintances, to raise money.

Crowd-funding has the potential to increase entrepreneurship by expanding the pool of investors from whom funds can be raised beyond the traditional circle of owners, relatives and venture capitalists.

GAGAN (GPS Aided Geo Augmented Navigation)

The Indian Space Research Orga­nization (ISRO) and Airports Autho­
rity of India (AAI) have implemented the GPS Aided Geo Augmented Navigation-GAGAN project as a Satellite Based Augmentation System (SBAS) for the Indian Airspace. The objective of GAGAN is to establish, deploy and certify satellite based augmentation system for safety-of- life civil aviation applications in India has been successfully completed. The system is inter-operable with other international SBAS systems like US-WAAS, European EGNOS, and Japanese MSAS etc. Gagan is inten­ded to provide accurate navigation services over the Bay of Bengal, South East Asia, Indian Ocean, Middle East, and African regions. GAGAN pro­vides the additional accuracy, avail­ability, and integrity necessary for all phases of flight, from enroute through approach for all qualified airports within the GAGAN service volume. GAGAN Payload is already operational through GSAT-8 and GSAT-10 satellites.

Bhuvan

Bhuvan is an interactive versatile visualization system that allows users to navigate (or ‘fly’) the entire globe, scanning satellite imagery with over­lays of natural resource information, roads, geographic •> features, and numerous other location-specific data points. Users can add their own points of interest and share them with others, chart routes, plot areas, cal­culate distances, and overlay separate images onto the application. Bhuvan connects to the Internet, making online resources available in connec­tion with particular places. Users can show or hide available layers in any combination. Using the scale and the robust measurement and terrain analysis tools, this user could plot mileages, calculate elevation differ­ence and slope angle between two or more points in the 3D View, terrain elevation profile along a path, find places of interest along the way, and link to Web sites to contact those establishments.

Bio-diesel

Bio-diesel is made from vege­table oil or animal fat (triglycerides) reacted with methanol or ethanol and a catalyst (lye), yielding bio-diesel (fatty acid methyl or pthyl esters) and glycerin as a by-product.

It can be used in any diesel engine without modifications—diesel engines run better and last longer with bio-diesel. And it can easily be made from a common waste product: used cooking oil.Bio-diesel is a much cleaner fuel than conventional fossil- fuel petroleum diesel. Bio-diesel can be used in pure form (B100) or may be blended with petroleum diesel at any concentration in most injection pump diesel engines.

Hydrogen Fuel

Hydrogen fuel is a zero-emission fuel when burned with oxygen (if one considers water not as an emission) or used in a contained cell also capable of ‘reversing’ the reaction if needed. It often uses electrochemical cells, or combustion in internal engines, to power vehicles and electric devices. It is also used in the propulsion of spacecraft and might potentially be mass-produced and commercialized for passenger vehicles and aircraft. Hydrogen can be used as the primary fuel in an internal combustion engine or in a fuel cell. A hydrogen internal com­bustion engine is similar to that of a gasoline engine, where hydrogen combusts with oxygen in the air and produces expanding hot gases that directly move the physical parts of an engine.

Bitcoin

Bitcoin is a form of digital currency, created and held electro­nically. No one controls it. Bitcoins aren’t printed, like dollars or euros— they’re produced by people, and increasingly businesses, running computers all around the world, using software that solves mathe­matical problems. It’s the first example of a growing category of money known as crypto-currency. A software developer called Satoshi Nakamoto proposed Bitcoin, which was an electronic payment system based on mathematical proof. The idea was to produce a currency independent of- any central authority,
transferable electronically, more or less instantly, with very low trans­action fees.

Silver Notice

The Interpol proposes to add to its armoury of measures for com­batting international crime the ’Silver Notice’ that1 would enable it to keep track of and confiscate movable and immovable assets of criminals globally. The Silver Notice will assist the 190 member countries of Interpol to locate, identify, monitor, seize and confiscate the assets of international criminals and terrorist organisations. The ‘Silver Notice’ is expected to promote international action and enhance the speed of the recovery of assets located in foreign jurisdiction. Presently the Interpol has seven major International notices—namely Red, Blue, Green, Black, Orange Notices, Stolen Property Notice and Modus Operandi (MO) Sheets. The Silver Notice, devoted to the tracing and recovery of assets owned by international criminals, would add a powerful instrument to the list of International notices of Interpol.

Uday Scheme

The Union Cabinet has approved a ‘reform’ package for loss-making electricity utilities. The scheme is named Ujwal Discom Assurance Yojana (UDAY). The scheme is aimed at providing financial turnaround and revival of Power Distribution companies (DISCOMs). It also ensures a sustainable permanent solution to the problem. The scheme assures the rise of vibrant and efficient DISCOMs through a permanent resolution of past as well as potential future issues of the sector. The scheme allows DISCOMS in few selected states to convert their debt into state bonds. According to the scheme, states will take over 75% of DISCOM debt as on September 30, 2015 over two years- 50% of DISCOM debt will be taken over in 2015-16 and 25% in 2016-17.

Imprint India

President Pranab Mukherjee on November 5,         2015 launched

‘IMPRINT India’, a joint initiative of country’s top educational institutes, aimed at developing a roadmap for research to solve major engineering and technology challenges relevant
to India today. The objectives of this initiative are to identify areas of immediate relevance to society requir­ing innovation, direct scientific research into identified areas, ensure higher funding support for research into these areas and measure out­comes of the research effort with reference to impact on the standard of living in the rural and urban areas. The idea of launching IMPRINT India, which is now a joint project of IITs and IISc, originated during the conference of Chairmen, Board of Governors and Directors of Indian Institutes of Technology convened by the President in August 2014.

Continued from Page 122

  1. Which of the following state in India tops the list of fruit pro­ducer during the year 2014-15 ?
  • Maharashtra
  • West Bengal
  • Andhra Pradesh
  • Gujarat
  1. As on Monetary Policy review, on February 2, 2016, repo rate stands at—
  • 7-75% (B) 7-25%

(C) 6-75%   (D) 6-25%

  1. ‘Stand-up India’ Scheme is associated with—
  • All small entrepreneurs
  • SC/ST entrepreneurs
  • Only women entrepreneurs
  • Only entrepreneurs in Rural Areas
  1. What is the maximum age of a girl child for opening account in ‘Sukanya Samriddhi Account’ ?
  • 5 years (B) 10 years

(C) 15 years (D) 18 years

  1. Reserve Bank of India has the right of printing currency notes upto the value of—
  • ? 1,000 (B) ? 5,000

(C) ? 10,000       (D) ? 20,000

1. (B) 2. (C) 3. (B) 4. (A) 5. (C
6. (D) 7. (A) 8. (B) 9. (A) 10. (C
11. (C) 12. (A) 13. (C) 14. (B) 15. (D
16. (A) 17. (D) 18. (B) 19. (A) 20. (B)
21. (A) 22. (C) 23. (B) 24. (B) 25. (C

UGC-NET/JRF EXAMINATION, 2015 (Held on 28-6-2015) Political Science Paper-ll

  1. In Arthashastra, how many departments of the government find mention ?
  • 32 (B)  33

(C) 34          (D)  35

  1. Who of the following fled Athens for Calchis, ‘in order that the Athenians might not commit a second crime against philoso­phy’?
  • Socrates (B)           Plato

(C) Aristotle (D)  Euclid

  1. Who among the following said of Rousseau, “Ardent apostle of Reason, he has done more than most to prepare the way for the age of unreason in which he live” ?
  • Maxey
  • Sabine
  • Wayper
  • Karl Popper
  1. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below—

List-I

  • Hobbes (b) Locke (c) Rousseau (d) J. S. Mill

List-II

  1. Defence of sovereignty and assertion of the claims of political authority over reli­gion.
  2. Defence of Individual free­dom of thought and expres­sion.
  3. Limited form of constitu­tional government.
  4. Claim that sovereignty has its origin in the people and remains with the people.
  1. Who among the following com­pares the organisations of civil society to a powerful system of ‘Fortresses and earthworks’ standing behind the state ?
  • McLellan (B) Bernstein (C) Lenin (D) Gramsci
  1. Which one of the following social contract traditions has not been revitalised by John Rawls in his book A Theory of Justice ?
  • Hobbes
  • John Locke
  • J. Rousseau
  • Immanuel Kant
  1. Who among the following said that Bhakti in religion may be a road to the salvation of the soul. But in politics, Bhakti or hero worship is a sure road to degra­dation and eventual dictator­ship ?
  • Jayaprakash Narayan
  • N.Roy
  • R. Ambedkar
  • Savarkar
  1. Who said, ‘therefore, the sword of Brutus is holy. Therefore the Baghanakha of Shivaji is of fair fame. Therefore, the beheading of Charles I is a just deed. Therefore the arrow of William Tell is divine ?
  • N.Roy
  • Subhas Chandra Bose
  • Aurobindo Ghose
  • D. Savarkar
  1. Which one of the following is not a feature of Easton’s intellectual foundation stones of behaviou- ralism ?
  • Regularities
  • Values
  • Pure Science
  • Stratification
  1. Which one of the following is not a factor, for Fukuyama, leading to the triumph of liberal demo­cracy ?
  • The struggle for ‘recognition’
  • The logic of science’s mas­tery over nature
  • The absence of major contra­dictions in liberal democracy
  • The triumph of liberalism is more in terms of economics than ideologies
  1. Since mid-1950s, the major trends in comparative politics have been in the areas of—
  • systems theories
  • culture theories
  • development theories
  • class theories

Select the correct answer from the codes given below—

Codes:

(A) 1 and 3  (B) 1, 2 and 3

(C) 1,3 and 4 (D) 1,2, 3 and 4

  1. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below—

List-I

(Thinkers)

  • Karl Deutsch
  • Huntington
  • Pareto
  • David Easton

List-II

(Concepts)

  1. Modernisation—a multi­

faceted process

  1. Circulation of elites
  2. The gate-keepers
  3. Receptors Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 2 4
(B) 1 3 4 2
(C) 4 1 2 3
(D) 2 4 3 1

 

  1. Who among the following makes a distinction between system maintenance and system persis­tence ?

.(A) Gabriel Almond

  • David Easton
  • Lucian Pye
  • W. Riggs
  1. Arrange the following books in order in which they appeared. Use the code given below—
  2. Comparative Federalism.
  3. Democratisation : Theory

and Practice.

  1. The End of History and the last man.
  2. The Civic culture : Political attitude and Democracy in five nations.

Codes:

(A) 3,4,2,1   (B) 2,1, 3,4

(C) 1,3, 4,2 (D) 4,3,2,1

  1. Arrange the following concepts in order in which they appeared. Use the code given below—
  2. Democratic Centralism
  3. Feed-Back System
  4. New Democracy
  5. Due Process of Law Codes:

(A) 4, 2,1,3  (B) 2, 4, 3,1

(C) 4,1,3, 2 (D) 1,3,4, 2

  1. “We are under the Constitution, but the constitution is what the Judges say it is”. Besides U.S.A. to which one of the following countries can this be applicable ?
  • Switzerland
  • India
  • K.
  • Russia
  1. Who among the following has written “The Federalist Papers” ?
  • Anderson
  • Reynoldes
  • James Madison
  • Theodor Andorno
  1. Who among the following argued that “The belief in the principle of authority is the only reliable means of securing order” ?
  • Joseph de Maistre
  • Max Webdr

PD/April/20l6/132

  • Friedrich Nietzsche
  • Giovanni Gentile
  1. Who among the following has argued that the electoral system determines the nature of the party system ?
  • Duverger
  • Mitchels
  • Schumpeter
  • Weber
  1. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the codes given below—

Assertion (A) : Political deve­lopment approach came under criticism in the mid-1960s.

Reason (R): The approach based on the experiences of the United States and Western Europe had limited relevance in the Third world.

Codes:

  • Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
  • Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
  • (A) is true, but (R) is false
  • (A) is false, but (R) is true
  1. What is the correct order in which the following terms are enshrined in the Preamble to the Constitution of India ?
  2. Equality Liberty
  3. Justice 4. Fraternity

Select the correct answer from the codes given below—

  • 1,2, 3 and 4
  • 3,2, land 4
  • 2,1,3 and 4
  • 3,1,2 and 4

Which of the following rights are available to foreigners living in India ?

  1. Equality before law
  2. Right to education
  3. Freedom of speech
  4. Freedom of movement Select the correct answer from the codes given below—

Codes:

(A) 2 only   (B) 1 and 2

(C) 2 and 4 (D) 1,2 and 3

  1. Who is the First Law Officer of the,. Government of India ?
  • Chief Justice of India
  • Law Secretary
  • Solicitor-General of India
  • Attorney-General of India
  1. Which one of the following cannot be dissolved, but can be abolished ?
  • Lok Sabha
  • Rajya Sabha
  • State Legislative Council
  • State Legislative Assembly
  1. Who among the following Governor-appointees can be removed only by the Governor ?
  2. Advocate-General.
  3. Members of the State Finance Commission.
  4. Members of the State Public Service Commission.
  5. Vice-Chancellor of a State University.

Select the correct answer from the codes given below—

Codes:  ,

(A) 1,2 and 3 (B) 1,2 and 4 (C) 2, 3 and 4 (D) 1,2, 3 and 4

  1. The maximum period of the President’s Rule in a state under Article 356 can be—
  • One year
  • *» Two year
  • Three year
  • Four year
  1. Which of the following state­ments are not true about the pro­cess of constitutional Amend­ment in India ?
  2. The Parliament can amend the Constitution with a special majority.
  3. State Assemblies can pro­pose amendment in the Constitution.
  4. A Bill for Constitutional Amendment can be intro­duced only in the Lower House of the Parliament.
  5. Deadlock between the twc Houses of Parliament over

 

a Bill for Constitutional Amendment can be removed by a joint session of the Parliament.

  1. The President of India enjoys the veto power over Constitutional Amendment Bills passed by the Parlia­ment.

Select the correct answer from the codes given below—

Codes:

(A) 1, 3 and 4 (B) 2, 3,4 and 5 (C) 1,4 and 5 (D) 1,2, 3 and 4

  1. Which of the following is not a condition for Parliament to legislate on the subjects men­tioned in the State List ?
  • If Lok Sabha decides that a subject mentioned in state list is of national importances
  • If two or more states assem­blies pass a resolution to such an effect
  • If a state of Emergency is declared
  • If a treaty with a foreign country has to be put into effect
  1. Any resolution passed by the Parliament for removing a Judge of the Supreme Court has to be investigated by a Committee comprising of—
  • Two Judges of Supreme Court
  • Two Judges of Supreme Court and Attorney General of India
  • Two Judges of Supreme Court and a legal luminary
  • Chief Justice of Supreme Court and two-judges of the Supreme Court
  1. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below—

List-I

(Movements)

  • India Against Corruption
  • Narmada Bachao Andolan
  • Right to Information Move­ment
  • Bhartiya Kisan Union

List-II

(Leader)

  1. Aruna Roy
  2. Mahendra Singh Tikait
  3. Anna Hazare
  4. Medha Pqtkar
Codes: (a) (b) (c) (d)
(A) 3 1 4 2
(B) 3 4 1 2
(C) 3 4 2 1
(D) 3 2 1 4

 

 

  1. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below—

List-I

(Administrative Thinker)

  • P. Follett
  • Herbert Simon
  • Michael D. Cohen
  • Amitai Etzioni

List-II

(Administrative Approach)

  • Garbage can Model
  • Mixed scanning
  • Psychological approach
  • Rational approach
Codes: (a) (b) (c) (d)
(A) 3 2 1 4
(B) 2 4 3 1
(C) 3 4 1 2
(D) 3 2 4 1

 

 

  1. What was the name of the section which replaced Comparative Administration Group of the American Society of Public Administration ?
  • Section of American Public Administration (SAP)
  • Section on Comparative Administration (SCA)
  • Section on International Public Administration (SIP)
  • Section on International and Comparative Public Administra­tion (SICA)
  1. Arrange MasLow’s perceived human needs in correct chrono­logical order—

(A) Self esteem – physiological – security – self actualization – belongingness

  • Self actualization – security
  • belongingness – physiological – self esteem
  • Security – self actualization
  • belongingness – physiological – self esteem
  • Physiological – security – belongingness – self esteem – self actualization
  1. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Choose the correct answer by using the codes given below— Assertion (A) : “Both staff and auxiliary agencies assist the line agencies, but are distinct from each other”.

Reason (R): “Auxiliary agencies have no operating responsibili­ties”.

Codes:

  • Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
  • Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A)
  • (A) is true, but (R) is false
  • (A) is false, but (R) is true
  1. Which one of the following types of leaders does not figure in Mooney and Reiley’s classifica­tion of leaders ?
  • Formal leaders
  • Titular leaders
  • Controllers
  • True organizers
  1. Which one of the following is not included in the elements of Public Policy by Austin Rammey ?
  • A set of objectives
  • A selected line of action
  • An implementation of intent
  • Reconsideration of objec­tives
  1. Assheton committee (1944) did not include one of the following in the objects of training of civil servants—
  • To produce reliable work- skill
  • Flexibility
  • To broaden the mind of the trainee
  • To develop leadership quali­ties
  1. Which one among the following is the correct ascending order of Commission/ Committees appointed in the USA ?
  • Hoover Commission, Taft Commission, The Grace Com­mission, Brownlow Committee
  • The Grace Commission, Hoover Commission, Taft Com­mission, Brownlow Committee
  • Taft Commission, Brownlow Committee, Hoover Commis­sion, The Grace Commission
  • Brownlow Committee, Taft Commission, The Grace Com­mission, Hoover Commission
  1. Who called bureaucrats as ‘Ruling servants’ ?
  • M.Marx
  • Martin Krygier
  • Robert K. Merton
  • Joseph La Palombara
  1. Which constitutional amendment provided for the setting up of Administrative Tribunals in India ?
  • 24th Amendment
  • 59th Amendment
  • 42nd Amendment
  • 44th Amendment
  1. Who among the following regrds International Politics as an auto­nomous discipline ?
  2. A.W. Manning
  3. Karlin M. Copper
  4. Martin Wright
  5. Hoffson

Select the correct answer from the codes given below—

Codes:

(A) 1, 2 and 3 (B) 2, 3 and 4 (C) 3, 4 and 1 (D) 1,2 and 4

  1. Which of the following pairs correctly atch. Choose your answer from the codes given below—
  2. The control of the Arms Race—Hedley Bull.
  3. Some Economic Aspects of Disarmament—L. Gromoo and V. Strigachow
  4. The challenge of the Nine­teen sixties—James P. Warbarg.
  5. Winning without war— Emile Benoit.

 

Codes:

(A) 1,2 and 3 (B) 2, 3 and 4 (C) 4, 3 and 1 (D) 2, 4 and 1

  1. Who among the following is not related to Bargaining Theory ?
  • Kenneth Waltz
  • F.KJash
  • Thomas Schelling
  • Roger Fisher
  1. Which one of the following was not feature of Old Diplomacy ?
  • Limited
  • Aristocratic
  • Transparency
  • Freedom of Action for Ambassadors
  1. In which year Brezhnev had pro­pounded the concept of Asian Collective Security System ?

(A) 1967      (B)  1968

(C) 1969     (D)  1970

  1. Which of the following Articles of the charter of United Nations Organisation are related to Regional Organisations ?
  2. Article 51 2. Article 52
  3. Article 53 4. Article 54

Select the correct answer from the codes given below—

Codes:

(A) 2, 3 and 4 (B) 1,3 and 4 (C) 1,2 and 4 (D) 1,2 and 3

  1. Which of the following country is not a member of ASEAN ?

(A) Laos      (B)  Combodia

(C) Vietnam (D) North Korea

  1. Originally what was the total strength of security council of United Nations ?

(A) 9            (B)  10

(C) 11          (D)  15

  1. Recently France has agreed to set up atomic power plant in India at—
  • Kudankulam
  • Tarapur
  • Kakarapar
  • Jaitapur
  1. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below—

 

List-I

  • Second summit of Non- alignment
  • Third summit of Non- alignment
  • Fourth summit of Non- alignment
  • Fifth summit of Non- alignment

List-II

  1. Colombo 2. Algiers
  2. Lusaka 4. Cairo
Codes: (a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 2 1
(C) 2 1 3 4
(D) 4 1 3 2

 

 

  1. (C) The Book Arthashastra was written by Kautilya in 3rd cen­tury B C during Maurya rule. It gives detail information on all aspects of polity and administra­tion.
  2. (C) The statement mentioned in the question was given by Aristotle, when he left Athens, as he feared for his life due to his political views. Earlier, Socrates, for his” political views was execu­ted in Athens by the govern­ment.
  3. (C) Gr^msci is a new Marxist thinker, who argued that the support of civil society to capi­talist state was the primary factor contributing to the preservation of state capitalist societies.
  4. (D) 5. (D) (A) 7.(C)           8. (D)
  5. (D) David Easton was the main proponent of behavioural revolu­tion in political science. Behavi- ouralism has been a dominant approach in all social sciences since 1950s. It pleaded for the scientific and fact based study of political science and was oppo­sed to the role of values in such study.
  6. (D) After the demise of com­munism and the subsequent disintegration of Soviet Union,

Science & Technology Questions for Various Forthcoming Competitive Exam

  • What is the average speed of a bee?
  • 10 km/h (B) 5 km/h (C) 1 km/h (D) 16 km/h
  1. How do the members of honey­bee hive recognise each-other?
  • by smell
  • by eyes
  • by dancing
  • by touching
  1. Which one is a stimulant ?
  • Alcohol (B)    Marijuana

(C) Cigarette      (D)    Opium

  1. Soft drinks such as cocoa cotain significant quantities of—
  • caffeine (B)    nicotine

(C) tannin          (D)    renin

  1. A small pouch containing silica gel is often found in bottles of medicine in tablet or powder form because silica gel—
  • kills bacteria
  • kills germs and spores
  • absorbs moisture
  • absorbs all gases present inside the bottle
  1. At which temperature supercon­ductivity can be of tremendous economic interest saving billions of rupees—
  • At very low temperature
  • At a temperature when semiconductor becomes a superconductor
  • at room temperature
  • At a very high temperature
  1. In laboratory who did synthesis of DNA ?
  • Milar (B) Khurana

(C) D-Veris       (D) Kelvin

  1. Who among the following scientists shared the Nobel Prize in Physics with his son?
  • Max Planck
  • Albert Einstein
  • William Henry Bragg
  • Enrico Feimi
  1. For outstanding contribution to which one of the following fields in Shanti Swaroop Bhatnagar Prize given ?
  • Literature
  • Performing Arts
  • Science
  • Social Service
  1. Which part of eye is used in donation ?
  • Retina
  • Cornea
  • The whole eye
  • Eye lens
  1. The first heart transplant was performed by—
  • William Harvey
  • F.G. Hopkins
  • Loues Pasteur
  • Christian Bernard
  1. The ‘Pace Maker’ is also knows as—
  • A. Nodes
  • V. Nodes
  • Bundle of His
  • Chordate tensional
  1. During dehydration, the subs­tance that is usually lost by the body is—
  • Sugar
  • Calcium phosphate
  • Sodium chloride
  • Potassium chloride
  1. The only snake that builds a nest

is—

  • Chain viper
  • King Cobra
  • Krait
  • Saw-scaled viped
  1. Which printer is usually used for desk-top printing ?
  • Daisy wheel printer
  • Dot matrix printer
  • Laser printer
  • None of the above
  1. In which faculty is scientist Evan Pavlov known for ?
  • Physics
  • Mathematics
  • Chemistry
  • Experimental Psychology
  1. A man feels unpleasant due to humidity and heat. The reason for this is—
  • More sweating
  • Less sweating
  • Sweat does not evaporate due to humidity
  • Sweat is not formed due to humidity
  1. Which of the following actions is related with evaporation of sweat ?
  • Exothermic Action
  • Endothermic Action
  • Chemical Action
  • Salty Reaction
  1. The largest flower of the world is—
  • Lotus
  • Raflosia
  • very large cectus
  • None is true
  1. It is harmful to sleep under a tree an night because the tree releases—
  • Oxygen
  • Carbon dioxide
  • Carbon mono-oxide
  • Sulphur dioxide
  1. (D) A bee’s flight speed averages about 15 miles per hour and they’re capable of flying 20 miles per hour. If they’re not carrying nectar, pollen, water or propolis (plant resin), they’ll fly much faster!
  2. (C) The members of honey-bee hive recognise each-other by
    dancing Karl Ritter von Frisch, For MemRS was an Austrian ethologist who received the Nobel Prize in Physiology or Medicine in 1973, along with Nikolaas Tinbergen and Konrad Lorenz. He told us that know­ledge about feeding places can be relayed from bee to bee. The means of communication is a special dance of which there are two forms :
  • Round dance
  • Waggle dance.
  1. (C) In lesser doses (an average cigarette yields about 2 mg of absorbed nicotine), the substance acts as a stimulant in mammals, while high amounts (50-100 mg) can be harmful. This stimulant effect is a major contributing factor to the addictive properties of tobacco smoking.
  2. (A) Caffeine is a common ingre­dient of soft drinks, such as cola, originally prepared from kola nuts. Soft drinks typically contain 10 to 69 milligrams of caffeine per 12 ounce serving. By con­trast, energy drinks, such as Red Bull, can start at 80 milligrams of caffeine per serving. The caffeine in these drinks either originates from the ingredients used or is an additive derived from the product of decaffeination or from chemical synthesis. Guarana, a prime ingredient of energy drinks, contains large amounts of caffeine with small amounts of the obromine and the ophylline in a naturally occurring slow- release excipient.
  3. (C) Silica gel is most commonly encountered in everyday life as beads in a small (typically 2×3 cm) paper packet. In this form, it is used as a desiccant to control local humidity to avoid spoilage or degradation of some goods. Because silica gel can have added chemical indicators and adsorbs moisture very well, silica gel packets usually bear warnings for the user not to eat the contents.
  4. (C) Superconductivity is a phenomenon of exactly zero electrical resistance and expul­sion of magnetic field occurring in certain materials when cooled below a characteristic critical temperature. It was discovered by Dutch physicist Heike Kamer- lingh Onnes on April 8, 1911 in Leiden. The electrical resistivity of a metallic conductor decreases gradually as temperature is lowered. In ordinary conductors, such as copper ‘or silver, this decrease is limited by impurities and other defects. Even near absolute zero, a real sample of a normal conductor shows some resistance. In a superconductor, the resistance drops abruptly to zero when the material is cooled below its critical temperature. An electric current flowing through a loop of superconducting wire can persist indefinitely with no power source.
  5. (B) Har Gobind Khorana also known as Hargobind Khorana was an Indian-American bio­chemist who shared the 1968 Nobel Prize for Physiology or Medicine with Marshall W. Nirenberg and Robert W. Holley for research that helped to show how the order of nucleotides in nucleic acids, which carry the genetic code of the cell, control the cell’s synthesis of proteins.
  6. (C) Sir William Henry Bragg was a British physicist, chemist, mathematician and active sports­man who uniquely shared a Nobel Prize with his son William Lawrence Bragg—the 1915 Nobel Prize in Physics : “for their services in the analysis of crystal structure by means of X-rays.” The mineral Braggite is named after him and his son. He was knighted in 1920.
  7. (C) Shanti Swaroop Bhatnagar was a well-known Indian scientist, a professor of chemistry for over 19 years. He was the first director-general of the Council of Scientific and Indus­trial Research (CSIR), and he is revered as the ‘father of research laboratories’. He was also the first Chairman of the University Grants Commission (UGC). To honour his name and achieve­ments, CSIR instituted an award Shanti Swarup Bhatnagar Prize for Science and Technology, since 1958 for outstanding scientists who made significant contribu­tions in various branches of science.
  8. (C) The entire eye, called the globe, may be surgically removed (enucleated), or only the cornea

. may be used fordonation. Corneal transplantation, also known as corneal grafting, is a surgical procedure where a damaged or diseased cornea is replaced by donated corneal tissue (the graft). When the entire corneal is replace it is known aspenetrating keratoplasty and when only part of the cornea is replaced it is known as lamellar keratoplasty.Keratoplasty simply means surgery to the cornea. The graft is taken from a recently dead individual with no known diseases or other factors that may affect the chance of survival of the donated tissue or the health of the recipient.

  1. (D) The first heart transplant was performed by Dr. Christian Bernard which was a famous surgeon of south Africa. Barnard performed the first transplant on Louis Washkansky on December 3, 1967 at the Groote Schuur Hospital in Cape Town, South Africa.
  2. (A) The sinoatrial node (often abbreviated SA node; also commonly called the sinus node and less commonly the sinuatrial node) is the pacemaker of the heart and is responsible for the initiation of the heart beat. The sinoatrial node is located in the right atrium (right upper cham­ber) of the heart.
  3. (C) Dehydration is the loss of water and salts (Sodium chloride) essential for normal body func­tion.
  4. (B) The king cobra is unusual among snakes in that the female king cobra is a very dedicated parent. She makes a nest for her eggs, scraping up leaves and other debris into a mound in which to deposit them, and remains in the nest until the young hatch. A female usually deposits 20 to 40 eggs into the
    mound, which acts as an incuba­tor. She stays with the eggs and guards the mound tenaciously, rearing up into a threat display if any large animal gets too close, for roughly 60 to 90 days.Inside the mound, the eggs are incuba­ted at a steady 28°C (82°F). When the eggs start to hatch, instinct causes the female to leave the nest and find prey to eat so she does not eat her young.
  5. (C) A laser printer is a popular type of personal computer prin­ter that uses a non impact (keys don’t strike the paper), photo­copier technology. When a document is sent to the printer, a laser beam ‘draws’ the document on a selenium-coated drum using electrical charges.
  6. (D) Evan Pavlov’s primary inter­

ests were the study of physiology and natural sciences. He helped found the Department of Physio­logy at the Institute of Experi­mental Medicine and continued to oversee the program for the next 45 years.

  1. (C) The human body dissipates heat through perspiration and its evaporation. Heat convection to the surrounding air, and thermal radiation are the primary modes of heat transport from the body. Under conditions of high humi­dity, the rate of evaporation of sweat from the skin decreases. Also, if the atmosphere is as warm as or warmer than the skin during times of high humidity, blood brought to the body surface cannot dissipate heat by conduction to the air, and a condition called hyperpyrexia results. With so much blood going to the external surface of the body, relatively less goes to the active muscles, the brain, and other internal organs. Physical strength declines, and fatigue occurs sooner than it would otherwise. Alertness and mental capacity also may be affected, resulting in heat stroke or hyper­thermia.
  1. (B) A change in temperature is another clue that a chemical reaction has occurred. A reaction that results in a decrease in temperature is called an end­othermic reaction.
  2. (B) Raflosia plant with no leaves, no roots, no stem is the biggest flower in the world. It sounds like the stuff of comic books or science fiction. ‘It is perhaps the largest and most magnificent flower in the world’ was how Sir Stamford Raffles described his discovery in 1818 of Rafflesia arnoldii, modestly named after himself and his companion, surgeon-naturalist Dr. James Arnold.
  3. (B) It is harmful to sleep under a tree an night because the tree releases Carbon Dioxide because the absence of light. If light is present the released CO2 is again absorbed in the process of photo­synthesis. So in nights if we sleep under big trees we do not have sufficient amount of oxygen.

P.Darpari

 

Trade And Industry

 

 

 

 

  1. What is the premium percentage to be paid by farmers for Rabi crops in newly introduced Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) ?
  • 1-0% (B) 1-5%

(C) 2-0%            (D) 2-5%

  1. In which crop, the premium percentage to be paid by farmers in Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana is the highest ?
  • Rabi Crops
  • Kharif Crops
  • Horticulture
  • All above have equal pre­mium percentage
  1. The Union government has decided to withdraw the benefit of subsidised LPG to the custo­mers having income above—
  • ? 7-5 lakh
  • ? 10-0 lakh
  • ? 12-5 lakh
  • ? 15-0 lakh
  1. Which of the following com­panies have attained first and second ranks in Fortune India 500 list ?
  • IOC and RIL respectively
  • RIL and IOC respectively
  • IOC and Bharat Petroleum
  • RIL and Hindustan Petro­leum
  1. India ranks……. on Forbes’ Best

countries list for business in 2015.

  • 95th (B)  96th

(C) 97th              (D)  98th

  1. In which year MUDRA Micro Units Development & Refinance Agency was established ?
  • 1991 (B)  2001

(C) 2012              (D)  2015

  1. As per provisional data of Com­merce Ministry, the growth rate of India’s merchandise imports (in dollar value) during April- December 2015 stood at—
  • -15-87% (B)   -18-06%

(C) +15-87%       (D)   +18-06%

  1. In newly introduced Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (introduced since Kharif crop

2016), farmers has to pay …………

per cent of insured premium for Kharif crops.

  • 1-0% (B)    2-0%

(C)   3-0%           (D)    5-0%

  1. Which of the following state has been announced as ‘a state of total organic farming’ ?
  • Sikkim (B) Karnataka (C) Kerala (D) Punjab
  1. Government has introduced Start up Scheme to promote new enterprises. Such enterprises has

been awarded………. years tax

holiday.

  • 1 (B)     2

(C)   3                 (D)     5

  1. The state producing maximum vegetables in India is—
  • Punjab
  • Uttar Pradesh
  • West Bengal
  • Maharashtra
  1. Which of the following orga­nisation published ‘Global Risk Report 2016’ ?
  • World Economic Forum (WEF)
  • World Trade Organisation (WTO)
  • International Monetary Fund (IMF)
  • World Bank (IBRD)
  1. During April-December 2015, India’s merchandise exports registered a growth of—
  • 18-06% (B) 15-87%

(C) – 18-06%       (D) – 15-87% •

  1. ‘Shishu’ ‘Tarun’ and ‘Kishore’ named enterprises are associated with—
  • SBI
  • MUDRA Bank
  • IDBI
  • NABARD
  1. RBI has raised shareholding in National Housing Bank on January 12, 2016 from ? 450 crore to—
  • ? 550 crore
  • ? 750 crore
  • ^ 1150 crore
  • ? 1450 crore
  1. At end-September 2015, the share of commercial borrowings in country’s total foreign debt stood at—
  • about 38%
  • about 30%
  • about 25%
  • about 20%
  1. Global Services Location Index (GSLI) rated India as number

……. out of the total 55 countries

included in the analysis.

  • Four (B)    Three

(C)    Two           (D)    One

  1. India ftas been placed poorly in Corruption Perception Index 2015. India has been ranked

at…. -splace among 168 nations

list of 2015.

  • 70th (B)    76th

(C)    84th           (D)    88th

  1. Section 80 TTA of the Income Tax Act pertains to interest earned on—
  • Savings Banks Account
  • Fixed Deposit
  • Recurring Deposit
  • Savings Schemes
  1. Which of the following tops the list of Indian Philanthropists in 2015?
  • RatanTata
  • Azim Premji
  • MukeshAmbani
  • Kumar Mangalam Birla
  • CURRENT QUESTIONNAIR
    1. Which of the following was the hottest year since 1895 ?
    • 1936 (B) 2012

    (C) 2014     (D) 2015

    1. Which of the following state­ments is true about climate change in India ?
    • The gas emissions has risen to 40 per cent from the level where it was on 2000. In 2010
    • In India the gas emissions were about 2T3 billion tons of carbon dioxide equivalent
    • The inventory comprises six greenhouse gases that are C02 , Methane, Nitrous Oxide, Hydro­fluorocarbons, Perfluorocarbons and Sulfur Hexafluoride
    • All of the above
    1. Consider the following state­ments and choose the correct code given below:
    2. India is the third largest emitter on the basis of greenhouse gases after China and the United States of America followed by the European Union.
    3. India has a lower per capita emission in association with the other countries.
    • Emission from the vehicle is the largest source of green­house gases emission.

    The correct code is—

    • Only I is correct
    • Only II is correct
    • II and III are correct
    • I, II and III are correct
    1. The ‘Triffin Paradox ‘Primarily pertains to—
    • Equities
    • Bonds
    • Currencies
    • Commodity derivatives
    1. Which of the following is the largest unlisted company in the world(by revenue) according-to Forbes magazine ?
    • Cargill
    • Koch Industries
    • Dell
    • Bechtel
    1. The ‘Chiang Mai’ initiative pertains to—
    • Trade
    • Services
    • Intellectual Property
    • Currency Swaps
    1. Mary Jo White currently chairs the—
    • US Security Exchange Com­mission
    • US Consumer Financial Protection Bureau
    • US Treasury
    • US Mint
    1. Who is quoted as saying that he would like to be incarnated as the US Bond market ?
    • Ross Perot
    • James Carville
    • Arthur Hailey
    • Bill Clinton

    Which of the following is known as angel investor ?

    • Mukesh Ambani
    • Ratan Tata
    • Azim Premji
    • Kumar Mangalam Birla

    Tata’s former group chairman has invested in—

    1. An online start-up selling premium teas- Teabox
    2. Ride-hailing app ola
    • Online retailer Snapdeal
    1. Mobile payment venture Paytm.

    The correct code is—

    • Only I and IV are correct
    • II, III and IV are correct
    • I, III and IV are correct
    • All are correct
    1. Consider the following state­ments and choose the correct code given below:

    Statements :

    1. India improved its ranking on corruption perception index 2015.
    2. NDA government at the Centre acted tough on corruption during 2015.
    • I and II both are correct and II is the correct explanation of I
    • I and II both are correct but II is not the correct explanation of I
    • Statement I is correct but II is incorrect
    • Statement II is incorrect but II is correct
    1. India’s ranking in corruption perception Index 2015 is—
    • 76th (B)   77th

    (C) 88th     (D)   104th

    1. Indian Railways has signed Memorandum of understanding for joint ventures with certain states to undertake rail projects in those states:
    2. Andhra Pradesh
    3. Kerala
    • Maharashtra
    1. Odisha n

    The correct code is—

    • Only III is correct
    • II and IV are correct
    • I, II and IV are correct
    • I, II, III and IV are correct
    1. Which of the following state­ments is incorrect about the recently signed pact between Indian Railways and state of Andhra Pradesh, Kerala, Maha­rashtra and Odisha ?
    • The MoUs envisages forma­tion of Joint Venture companies having 51% stake by the states and 49% stake by Ministry of Railways
    • Cost will be shared by the State and the Centre
    • State share will be in the form of land, funds and other administrative support
    • The land will be owned by the Railways
    1. As per a World Bank report which of the following commo­dities is likely to face glut during 2016?
    • Iron Ore
    • Bauxite
    • Automobiles
    • Cotton Textiles
    1. India investment Summit was held on February 4-5, 2016 in—
    • Mumbai
    • Hyderabad
    • New Delhi
    • Ahmedabad
    1. Which of the following is likely to be launched in September 2016 by JUST Capital ?
    • Platinum ETF
    • People’s Index
    • Corporate Social Responsi­bility Index
    • US Federal Reserve-Linked Bond
    1. Du Pont Analysis synthesizes—
    • Net Profit
    • Asset Turnover
    • Return on equity
    • Financial leverage
    1. Which of the following is Chinese equivalent of Ezubao ?
    • Pay TM
    • Instagram
    • Lending Club
    • Testa
    1. ‘Brass Plate Subsidiaries’ are usually set up—
    • For the purpose of Income Tax avoidance
    • In the metal sector
    • To take advantage of sub­sidies
    • As cross border investment vehicle
    1. Yield spreads between AAA and BBB bonds usually contract during—
    • Bull Markets
    • Bear Markets
    • Stagflation
    • Supply shock‘d
    1. In banking parleys, haircut is—
    2. The difference between the market value of an asset used as collateral and the amount of the loan.
    3. The bank’s loss from the asset falling in value or being sold in a fire sale.

    The .correct code is—

    • I and II both are correct
    • Neither I nor II is correct
    • Only I is correct
    • Only II is correct
    1. Which of the following state­ments is incorrect about 5: 25 scheme ?
    • Banks are allowed to stretch repayment profiles for perform­ing loans to infrastructure and the core sector 25 years
    • Banks are allowed to recast the loans every fifth year for those projects which are commer­cially running.
    • It saves banks from having NPAs (non performing assets- which leads to bankruptcy of a person)
    • Banks are allowed to restruc­ture loan on the basis of 25 criterion
    1. Which of the following have / has been named best swimmers of the world ?
    • US’s Jordan Wilmovsky and Brazil’s Ana Marcela Cunha
    • Australia’s Mitch Larkin and Hungary’s Katinka Hosszu
    • Britain’s Rachelle Simpson
    • Russia’s Romashina
    1. During the first quarter of 2016, Indian team clinched the T-20 series with 3-0 win against —
    • England
    • South Africa
    • Australia
    • West Indies
    1. The term ‘Whitewash’ is asso­ciated with which game ?
    • Football (B) Cricket

    (C) Hockey (D) Lawn Tennis

    1. The Baltic Dry Index is asso­ciated with—
    • Dry bulk shipping freight
    • El-Nino effect
    • Intra-country trade among CIS nations
    • None of the above
    1. How many Navies participated in International Fleet Review held in February 2016 in Visakha- patnam ?
    • 24 (B) 39

    (C) 54         (D) 62

    1. 29. is the first woman in

    India to occupy the coveted post of chief of a pioneer Paramilitary force(Sashastra Seem Bal)—

    • Archana Ramasundaram
    • Meera Borwankar
    • Aruna Bahuguna
    • None of the above
    1. Consider the following facts about the project Loon and choose the correct code given below:
    2. It is a Google’s project com­prising a network of balloons that travel approximately

    *        20 kms above the earth’s

    surface.

    1. It provides connectivity in rural and remote areas through a wireless commu­nication called LTE (Long­term evolution).
    • I and II both are correct
    • Neither I nor II is correct
    • Only I is correct
    • Only II is correct
    1. White Spaces project is related to—
    • Microsoft
    • It aims to provide low cost broadband connectivity using white spaces
    • A technology that utilizes unused television spectrum to deliver low-cost Internet
    • All of the above
    1. Mention of PAN is not manda­tory in—
    • Pradhan Mantry Jan Dhan Yojana Account opening
    • Payment of hotel bills of ? 50000 or more
    • Purchasing of silver, gold, jewelry of more than ?’ 2 lakh
    • Investment of more than ? 1 lakh in non-listed com­panies
    1. Global Initiative of Academic Networks is related to—
    • Basic Education
    • Intermediate Education
    • Higher Education
    • Technical Education
    1. Which of the following cricketers has never been awarded the coveted ICC Sir Garfield Sobers Trophy ?
    • Rahul Dravid
    • Sachin Tendulkar
    • Stevan Smith
    • Saurabh Ganguly
    1. Which of the following Indian cricketers got highest ever bid in the recently concluded IPL 2016 auction ?
    • Nathu Singh
    • Pawan Singh Negi
    • Yuvraj Singh
    • Mohit Sharma
    1. ‘Solow’s Paradox is associated

    with a link between………

    and……

    • Technology and Labour
    • Labour and capita
    • Technology and producti­vity
    • Capital and Productivity
    1. Which of the following state­ments is incorrect about married woman’s property insurance policy ?
    • Property of married woman can be insured
    • Any life insurance policy can be converted to one by filling an addendum at the time of application
    • Divorcees can purchase one of the benefit of their children
    • Beneficiaries named once, cannot be changed
    1. No legal recource is available in case a cheque—
    • Bounced due to lack of funds
    • Bounces due to difference in signatures
    • Bounces due to overwriting
    • Issued towards a donation /gift bounces
    1. An Indian car maker recently changed the name of its newly launched car, because the name was similar to an epidemic—
    • Mahindra & Mahindra
    • Tata Motors
    • Maruti Suzuki
    • Honda Motors ■*”
    1. Bond investors always suffer a capital loss, when they purchase bonds at a and
    • Discount, hold to maturity
    • Discount, sell before matu­rity
    • Premium, hold to maturity
    • Discount, sell before matu­rity

    Answers with Hints

    1. (B) In 2015, the Contiguous United States (CONUS) average temperature was 54-4°F, 2-4°F above the 20th century average. This was the second warmest year in the 121-year period of record for the CONUS. The war­mest year on record was 2012 when the annual average tem­perature was 55-3°F.
    2. (D) 3. (D)
    3. (C) It refers to the conflict of economic interests that arises between short-term domestic and long-term international objectives for countries, like US, whose currencies serve as global reserve currencies.
    4. (A) Cargill’s revenue was US $ 120-4 billion, Koch Industries was the second with US $ 115-0.
    5. (D) It is a multilateral currency swap arrangement among the ten members of ASEAN, China, Japan and South Korea.
    6. (A)
    7. (B) James Carville is a liberal American political consultant, commentator media personality, and pundit. He said this in the Wall Street journal in 1993, with reference to the power of the US bond market.
    8. (B) 10. (D) 11. (C) 12. (A) 13. (D)
    9. (D) The land will be owned by the Joint Venture Co. who can monetize it and rais the funds.
    10. (A) 16. (C)
    11. (B) It aims to track and rank USA’s top 1000 companies against the issued deemed most importantly by the public.
    12. (C) It does so by splitting ROE into net profit margin, operating efficiency and financial leverage.
    13. (C) It is China’s largest peer-to- peer lender similar to lending club in the USA.
    14. (A) They are shell companies set up in low or no tax jurisdictions.
    15. (A) In bull markets, the price difference between safer and riskier bond reduces. This is known as yield contraction.
    16. (A) 23. (D) 24. (B) 25. (C) 26. (B) 27. (A) 28. (C) 29. (A) 30. (A) 31. (D) 32. (A) 33. (C) 34. (D)
    17. (B) Pawan Singh Negi has been selected for the T20 World Cup Team. He is an uncapped player on the auction list. He went to the Delhi Daredevils for a staggering ? 8.5 crore.
    18. (C) It is also known as Solow’s computer paradox. It is the peculiar observation made in business process analysis—as more investment is made in information technology the worker productivity may go down instead of up.
    19. (A) It is the life insurance policy wherein the wife of the policy holder is named as the bene­ficiary.
    20. (D)
    21. (B) Tata’s ‘Zica’ as zica virus has turned into an epidemic.
    22. (C)

     

 

Structural Change

Capital expenditure (capex) in the economy will now be driven by investments in digital, broadband, telecom, power transmission and distribution space and not so much by heavy industrial projects like in the past. The structure of economy is changing. The composition of invest­ments will also change along with what is happening in the rest of the economy. After a decade the lands­cape is changing at a rapid rate for India Inc. The traditional model of subsidy funded consumption growth and crony capitalism driven capex growth in India are being ‘reset’. The RBI brings about multiple policy changes to radically increase com­petition in the Financial Services sector. Technology lowers the barriers to entry into sectors such as lending, consumer goods and auto. The three steps already taken are: increasing India’s financial savings, to “‘curb

PD/April/2016/93
subsidies and an attempt to attack black money and crony capitalism. These measures would lead to noti­ceable changes in the Indian eco­nomy.

The Kelkar Committee Report points out the need for genuinely independent sectoral regulators. Without such regulators taking arms- length decisions, the working of PPPs will always be excessively subject to political and bureaucratic pressure or to influence by powerful promoters. The Report also recognises that renegotiation in such projects, given their long-term horizons, may become a fact of life. However, the continued capacity deficit in administering PPPs means private interest will not be revived soon. Indian Railways is clearly pursuing off-budget fund-raising doggedly. After LIC’s ? 1-5 lakh crore, the World Bank is working on a $ 30 billion package. These will be a major boost for the railway to fund several big-ticket expansion projects, includ­ing the debottlenecking of highly congested sections of the network. Capital expenditure in 2016 is thus expected to pick up substantially.

Agriculture

What about agriculture ? It’s all- pervading gloom in agriculture. The farmers are under severe stress with profitability in farming falling alarm­ingly. What are the key issues in the farm sector ? We need to be aware weather is a known unknown. Agri­cultural performance has been poor since the boom of the 2003-08 phases. Agriculture will be a concern and going ahead a lot is expected from the government in terms of spending. There is an urgent need to rejuvenate agriculture and the rural economy. The focus should be on how to revive agriculture in the medium term. In the last two years, it has shown how vulnerable agriculture really is. Especially in the context of climate change, we can’t afford to neglect agriculture.

As per the first revised estimates by the Central Statistics Office (CSO), the share of Primary Sector including agriculture, livestock, forestry and fishery was 20-04 per cent of the Gross Value Added (GVA) during 2014-15 at 2011-12 prices. During Q1 FY2016, agriculture and allied sectors
grew 1.9 per cent year-on-year and contributed 14.2 per cent of GVA.

Make in India

The present Government is try­ing to push the idea of ‘Make in India’. This is a welcome move. In order to rejuvenate India’s stunted industrial progress, we need better transporta­tion, more reliable and good quality power, fewer taxes / inspections / controls / registrations and other bureaucratic nightmares, faster clearances and turnarounds at ports— the list is long. Any government which is serious about supporting Indian manufacturing will have to attend to all these issues before entrepreneurial animal spirits take over. At a minimum, businesses should not be discouraged from ‘Making in India’. Make-in-India is not going to be a medicine that can cure all our ills. Creating the enabling environment of better infrastructure and less bureaucracy is not going to happen overnight.

Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs)

The present regime needs to focus more on getting the MSMEs sector up. The Micro Units Develop­ment and Refinance Agency (MUDRA) credit guarantee fund is expected to guarantee over ? 1 lakh crore worth of loans to micro and small units in the first instance.

Financial Sector

Large sections of the economy, including the crucial banking sector, are in trouble. The RBI has said that the government-owned banks’ health has deteriorated. Public Sector Banks (PSBs) are waiting for the big changes to come through. The gross non­performing assets ratio was 5.1 per cent for the first half of 2015-16. That’s around ? 65,000 crore. It will deter­iorate further by the end of March 2016. Banks are loathe to fix this because of unbearable strains on their accounts. The question of non-per­forming assets (NPAs) will linger on in 2016. Commercial banks are stuck with bad loans—in several cases, they have to engage in a write-off—and the risks. Restructuring is a legitimate activity. Large corporate defaulters have taken cover under dysfunctional bankruptcy laws and procedures.