Trade And Industry

 

 

 

 

  1. What is the premium percentage to be paid by farmers for Rabi crops in newly introduced Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY) ?
  • 1-0% (B) 1-5%

(C) 2-0%            (D) 2-5%

  1. In which crop, the premium percentage to be paid by farmers in Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana is the highest ?
  • Rabi Crops
  • Kharif Crops
  • Horticulture
  • All above have equal pre­mium percentage
  1. The Union government has decided to withdraw the benefit of subsidised LPG to the custo­mers having income above—
  • ? 7-5 lakh
  • ? 10-0 lakh
  • ? 12-5 lakh
  • ? 15-0 lakh
  1. Which of the following com­panies have attained first and second ranks in Fortune India 500 list ?
  • IOC and RIL respectively
  • RIL and IOC respectively
  • IOC and Bharat Petroleum
  • RIL and Hindustan Petro­leum
  1. India ranks……. on Forbes’ Best

countries list for business in 2015.

  • 95th (B)  96th

(C) 97th              (D)  98th

  1. In which year MUDRA Micro Units Development & Refinance Agency was established ?
  • 1991 (B)  2001

(C) 2012              (D)  2015

  1. As per provisional data of Com­merce Ministry, the growth rate of India’s merchandise imports (in dollar value) during April- December 2015 stood at—
  • -15-87% (B)   -18-06%

(C) +15-87%       (D)   +18-06%

  1. In newly introduced Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (introduced since Kharif crop

2016), farmers has to pay …………

per cent of insured premium for Kharif crops.

  • 1-0% (B)    2-0%

(C)   3-0%           (D)    5-0%

  1. Which of the following state has been announced as ‘a state of total organic farming’ ?
  • Sikkim (B) Karnataka (C) Kerala (D) Punjab
  1. Government has introduced Start up Scheme to promote new enterprises. Such enterprises has

been awarded………. years tax

holiday.

  • 1 (B)     2

(C)   3                 (D)     5

  1. The state producing maximum vegetables in India is—
  • Punjab
  • Uttar Pradesh
  • West Bengal
  • Maharashtra
  1. Which of the following orga­nisation published ‘Global Risk Report 2016’ ?
  • World Economic Forum (WEF)
  • World Trade Organisation (WTO)
  • International Monetary Fund (IMF)
  • World Bank (IBRD)
  1. During April-December 2015, India’s merchandise exports registered a growth of—
  • 18-06% (B) 15-87%

(C) – 18-06%       (D) – 15-87% •

  1. ‘Shishu’ ‘Tarun’ and ‘Kishore’ named enterprises are associated with—
  • SBI
  • MUDRA Bank
  • IDBI
  • NABARD
  1. RBI has raised shareholding in National Housing Bank on January 12, 2016 from ? 450 crore to—
  • ? 550 crore
  • ? 750 crore
  • ^ 1150 crore
  • ? 1450 crore
  1. At end-September 2015, the share of commercial borrowings in country’s total foreign debt stood at—
  • about 38%
  • about 30%
  • about 25%
  • about 20%
  1. Global Services Location Index (GSLI) rated India as number

……. out of the total 55 countries

included in the analysis.

  • Four (B)    Three

(C)    Two           (D)    One

  1. India ftas been placed poorly in Corruption Perception Index 2015. India has been ranked

at…. -splace among 168 nations

list of 2015.

  • 70th (B)    76th

(C)    84th           (D)    88th

  1. Section 80 TTA of the Income Tax Act pertains to interest earned on—
  • Savings Banks Account
  • Fixed Deposit
  • Recurring Deposit
  • Savings Schemes
  1. Which of the following tops the list of Indian Philanthropists in 2015?
  • RatanTata
  • Azim Premji
  • MukeshAmbani
  • Kumar Mangalam Birla
  • CURRENT QUESTIONNAIR
    1. Which of the following was the hottest year since 1895 ?
    • 1936 (B) 2012

    (C) 2014     (D) 2015

    1. Which of the following state­ments is true about climate change in India ?
    • The gas emissions has risen to 40 per cent from the level where it was on 2000. In 2010
    • In India the gas emissions were about 2T3 billion tons of carbon dioxide equivalent
    • The inventory comprises six greenhouse gases that are C02 , Methane, Nitrous Oxide, Hydro­fluorocarbons, Perfluorocarbons and Sulfur Hexafluoride
    • All of the above
    1. Consider the following state­ments and choose the correct code given below:
    2. India is the third largest emitter on the basis of greenhouse gases after China and the United States of America followed by the European Union.
    3. India has a lower per capita emission in association with the other countries.
    • Emission from the vehicle is the largest source of green­house gases emission.

    The correct code is—

    • Only I is correct
    • Only II is correct
    • II and III are correct
    • I, II and III are correct
    1. The ‘Triffin Paradox ‘Primarily pertains to—
    • Equities
    • Bonds
    • Currencies
    • Commodity derivatives
    1. Which of the following is the largest unlisted company in the world(by revenue) according-to Forbes magazine ?
    • Cargill
    • Koch Industries
    • Dell
    • Bechtel
    1. The ‘Chiang Mai’ initiative pertains to—
    • Trade
    • Services
    • Intellectual Property
    • Currency Swaps
    1. Mary Jo White currently chairs the—
    • US Security Exchange Com­mission
    • US Consumer Financial Protection Bureau
    • US Treasury
    • US Mint
    1. Who is quoted as saying that he would like to be incarnated as the US Bond market ?
    • Ross Perot
    • James Carville
    • Arthur Hailey
    • Bill Clinton

    Which of the following is known as angel investor ?

    • Mukesh Ambani
    • Ratan Tata
    • Azim Premji
    • Kumar Mangalam Birla

    Tata’s former group chairman has invested in—

    1. An online start-up selling premium teas- Teabox
    2. Ride-hailing app ola
    • Online retailer Snapdeal
    1. Mobile payment venture Paytm.

    The correct code is—

    • Only I and IV are correct
    • II, III and IV are correct
    • I, III and IV are correct
    • All are correct
    1. Consider the following state­ments and choose the correct code given below:

    Statements :

    1. India improved its ranking on corruption perception index 2015.
    2. NDA government at the Centre acted tough on corruption during 2015.
    • I and II both are correct and II is the correct explanation of I
    • I and II both are correct but II is not the correct explanation of I
    • Statement I is correct but II is incorrect
    • Statement II is incorrect but II is correct
    1. India’s ranking in corruption perception Index 2015 is—
    • 76th (B)   77th

    (C) 88th     (D)   104th

    1. Indian Railways has signed Memorandum of understanding for joint ventures with certain states to undertake rail projects in those states:
    2. Andhra Pradesh
    3. Kerala
    • Maharashtra
    1. Odisha n

    The correct code is—

    • Only III is correct
    • II and IV are correct
    • I, II and IV are correct
    • I, II, III and IV are correct
    1. Which of the following state­ments is incorrect about the recently signed pact between Indian Railways and state of Andhra Pradesh, Kerala, Maha­rashtra and Odisha ?
    • The MoUs envisages forma­tion of Joint Venture companies having 51% stake by the states and 49% stake by Ministry of Railways
    • Cost will be shared by the State and the Centre
    • State share will be in the form of land, funds and other administrative support
    • The land will be owned by the Railways
    1. As per a World Bank report which of the following commo­dities is likely to face glut during 2016?
    • Iron Ore
    • Bauxite
    • Automobiles
    • Cotton Textiles
    1. India investment Summit was held on February 4-5, 2016 in—
    • Mumbai
    • Hyderabad
    • New Delhi
    • Ahmedabad
    1. Which of the following is likely to be launched in September 2016 by JUST Capital ?
    • Platinum ETF
    • People’s Index
    • Corporate Social Responsi­bility Index
    • US Federal Reserve-Linked Bond
    1. Du Pont Analysis synthesizes—
    • Net Profit
    • Asset Turnover
    • Return on equity
    • Financial leverage
    1. Which of the following is Chinese equivalent of Ezubao ?
    • Pay TM
    • Instagram
    • Lending Club
    • Testa
    1. ‘Brass Plate Subsidiaries’ are usually set up—
    • For the purpose of Income Tax avoidance
    • In the metal sector
    • To take advantage of sub­sidies
    • As cross border investment vehicle
    1. Yield spreads between AAA and BBB bonds usually contract during—
    • Bull Markets
    • Bear Markets
    • Stagflation
    • Supply shock‘d
    1. In banking parleys, haircut is—
    2. The difference between the market value of an asset used as collateral and the amount of the loan.
    3. The bank’s loss from the asset falling in value or being sold in a fire sale.

    The .correct code is—

    • I and II both are correct
    • Neither I nor II is correct
    • Only I is correct
    • Only II is correct
    1. Which of the following state­ments is incorrect about 5: 25 scheme ?
    • Banks are allowed to stretch repayment profiles for perform­ing loans to infrastructure and the core sector 25 years
    • Banks are allowed to recast the loans every fifth year for those projects which are commer­cially running.
    • It saves banks from having NPAs (non performing assets- which leads to bankruptcy of a person)
    • Banks are allowed to restruc­ture loan on the basis of 25 criterion
    1. Which of the following have / has been named best swimmers of the world ?
    • US’s Jordan Wilmovsky and Brazil’s Ana Marcela Cunha
    • Australia’s Mitch Larkin and Hungary’s Katinka Hosszu
    • Britain’s Rachelle Simpson
    • Russia’s Romashina
    1. During the first quarter of 2016, Indian team clinched the T-20 series with 3-0 win against —
    • England
    • South Africa
    • Australia
    • West Indies
    1. The term ‘Whitewash’ is asso­ciated with which game ?
    • Football (B) Cricket

    (C) Hockey (D) Lawn Tennis

    1. The Baltic Dry Index is asso­ciated with—
    • Dry bulk shipping freight
    • El-Nino effect
    • Intra-country trade among CIS nations
    • None of the above
    1. How many Navies participated in International Fleet Review held in February 2016 in Visakha- patnam ?
    • 24 (B) 39

    (C) 54         (D) 62

    1. 29. is the first woman in

    India to occupy the coveted post of chief of a pioneer Paramilitary force(Sashastra Seem Bal)—

    • Archana Ramasundaram
    • Meera Borwankar
    • Aruna Bahuguna
    • None of the above
    1. Consider the following facts about the project Loon and choose the correct code given below:
    2. It is a Google’s project com­prising a network of balloons that travel approximately

    *        20 kms above the earth’s

    surface.

    1. It provides connectivity in rural and remote areas through a wireless commu­nication called LTE (Long­term evolution).
    • I and II both are correct
    • Neither I nor II is correct
    • Only I is correct
    • Only II is correct
    1. White Spaces project is related to—
    • Microsoft
    • It aims to provide low cost broadband connectivity using white spaces
    • A technology that utilizes unused television spectrum to deliver low-cost Internet
    • All of the above
    1. Mention of PAN is not manda­tory in—
    • Pradhan Mantry Jan Dhan Yojana Account opening
    • Payment of hotel bills of ? 50000 or more
    • Purchasing of silver, gold, jewelry of more than ?’ 2 lakh
    • Investment of more than ? 1 lakh in non-listed com­panies
    1. Global Initiative of Academic Networks is related to—
    • Basic Education
    • Intermediate Education
    • Higher Education
    • Technical Education
    1. Which of the following cricketers has never been awarded the coveted ICC Sir Garfield Sobers Trophy ?
    • Rahul Dravid
    • Sachin Tendulkar
    • Stevan Smith
    • Saurabh Ganguly
    1. Which of the following Indian cricketers got highest ever bid in the recently concluded IPL 2016 auction ?
    • Nathu Singh
    • Pawan Singh Negi
    • Yuvraj Singh
    • Mohit Sharma
    1. ‘Solow’s Paradox is associated

    with a link between………

    and……

    • Technology and Labour
    • Labour and capita
    • Technology and producti­vity
    • Capital and Productivity
    1. Which of the following state­ments is incorrect about married woman’s property insurance policy ?
    • Property of married woman can be insured
    • Any life insurance policy can be converted to one by filling an addendum at the time of application
    • Divorcees can purchase one of the benefit of their children
    • Beneficiaries named once, cannot be changed
    1. No legal recource is available in case a cheque—
    • Bounced due to lack of funds
    • Bounces due to difference in signatures
    • Bounces due to overwriting
    • Issued towards a donation /gift bounces
    1. An Indian car maker recently changed the name of its newly launched car, because the name was similar to an epidemic—
    • Mahindra & Mahindra
    • Tata Motors
    • Maruti Suzuki
    • Honda Motors ■*”
    1. Bond investors always suffer a capital loss, when they purchase bonds at a and
    • Discount, hold to maturity
    • Discount, sell before matu­rity
    • Premium, hold to maturity
    • Discount, sell before matu­rity

    Answers with Hints

    1. (B) In 2015, the Contiguous United States (CONUS) average temperature was 54-4°F, 2-4°F above the 20th century average. This was the second warmest year in the 121-year period of record for the CONUS. The war­mest year on record was 2012 when the annual average tem­perature was 55-3°F.
    2. (D) 3. (D)
    3. (C) It refers to the conflict of economic interests that arises between short-term domestic and long-term international objectives for countries, like US, whose currencies serve as global reserve currencies.
    4. (A) Cargill’s revenue was US $ 120-4 billion, Koch Industries was the second with US $ 115-0.
    5. (D) It is a multilateral currency swap arrangement among the ten members of ASEAN, China, Japan and South Korea.
    6. (A)
    7. (B) James Carville is a liberal American political consultant, commentator media personality, and pundit. He said this in the Wall Street journal in 1993, with reference to the power of the US bond market.
    8. (B) 10. (D) 11. (C) 12. (A) 13. (D)
    9. (D) The land will be owned by the Joint Venture Co. who can monetize it and rais the funds.
    10. (A) 16. (C)
    11. (B) It aims to track and rank USA’s top 1000 companies against the issued deemed most importantly by the public.
    12. (C) It does so by splitting ROE into net profit margin, operating efficiency and financial leverage.
    13. (C) It is China’s largest peer-to- peer lender similar to lending club in the USA.
    14. (A) They are shell companies set up in low or no tax jurisdictions.
    15. (A) In bull markets, the price difference between safer and riskier bond reduces. This is known as yield contraction.
    16. (A) 23. (D) 24. (B) 25. (C) 26. (B) 27. (A) 28. (C) 29. (A) 30. (A) 31. (D) 32. (A) 33. (C) 34. (D)
    17. (B) Pawan Singh Negi has been selected for the T20 World Cup Team. He is an uncapped player on the auction list. He went to the Delhi Daredevils for a staggering ? 8.5 crore.
    18. (C) It is also known as Solow’s computer paradox. It is the peculiar observation made in business process analysis—as more investment is made in information technology the worker productivity may go down instead of up.
    19. (A) It is the life insurance policy wherein the wife of the policy holder is named as the bene­ficiary.
    20. (D)
    21. (B) Tata’s ‘Zica’ as zica virus has turned into an epidemic.
    22. (C)

     

 

Structural Change

Capital expenditure (capex) in the economy will now be driven by investments in digital, broadband, telecom, power transmission and distribution space and not so much by heavy industrial projects like in the past. The structure of economy is changing. The composition of invest­ments will also change along with what is happening in the rest of the economy. After a decade the lands­cape is changing at a rapid rate for India Inc. The traditional model of subsidy funded consumption growth and crony capitalism driven capex growth in India are being ‘reset’. The RBI brings about multiple policy changes to radically increase com­petition in the Financial Services sector. Technology lowers the barriers to entry into sectors such as lending, consumer goods and auto. The three steps already taken are: increasing India’s financial savings, to “‘curb

PD/April/2016/93
subsidies and an attempt to attack black money and crony capitalism. These measures would lead to noti­ceable changes in the Indian eco­nomy.

The Kelkar Committee Report points out the need for genuinely independent sectoral regulators. Without such regulators taking arms- length decisions, the working of PPPs will always be excessively subject to political and bureaucratic pressure or to influence by powerful promoters. The Report also recognises that renegotiation in such projects, given their long-term horizons, may become a fact of life. However, the continued capacity deficit in administering PPPs means private interest will not be revived soon. Indian Railways is clearly pursuing off-budget fund-raising doggedly. After LIC’s ? 1-5 lakh crore, the World Bank is working on a $ 30 billion package. These will be a major boost for the railway to fund several big-ticket expansion projects, includ­ing the debottlenecking of highly congested sections of the network. Capital expenditure in 2016 is thus expected to pick up substantially.

Agriculture

What about agriculture ? It’s all- pervading gloom in agriculture. The farmers are under severe stress with profitability in farming falling alarm­ingly. What are the key issues in the farm sector ? We need to be aware weather is a known unknown. Agri­cultural performance has been poor since the boom of the 2003-08 phases. Agriculture will be a concern and going ahead a lot is expected from the government in terms of spending. There is an urgent need to rejuvenate agriculture and the rural economy. The focus should be on how to revive agriculture in the medium term. In the last two years, it has shown how vulnerable agriculture really is. Especially in the context of climate change, we can’t afford to neglect agriculture.

As per the first revised estimates by the Central Statistics Office (CSO), the share of Primary Sector including agriculture, livestock, forestry and fishery was 20-04 per cent of the Gross Value Added (GVA) during 2014-15 at 2011-12 prices. During Q1 FY2016, agriculture and allied sectors
grew 1.9 per cent year-on-year and contributed 14.2 per cent of GVA.

Make in India

The present Government is try­ing to push the idea of ‘Make in India’. This is a welcome move. In order to rejuvenate India’s stunted industrial progress, we need better transporta­tion, more reliable and good quality power, fewer taxes / inspections / controls / registrations and other bureaucratic nightmares, faster clearances and turnarounds at ports— the list is long. Any government which is serious about supporting Indian manufacturing will have to attend to all these issues before entrepreneurial animal spirits take over. At a minimum, businesses should not be discouraged from ‘Making in India’. Make-in-India is not going to be a medicine that can cure all our ills. Creating the enabling environment of better infrastructure and less bureaucracy is not going to happen overnight.

Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs)

The present regime needs to focus more on getting the MSMEs sector up. The Micro Units Develop­ment and Refinance Agency (MUDRA) credit guarantee fund is expected to guarantee over ? 1 lakh crore worth of loans to micro and small units in the first instance.

Financial Sector

Large sections of the economy, including the crucial banking sector, are in trouble. The RBI has said that the government-owned banks’ health has deteriorated. Public Sector Banks (PSBs) are waiting for the big changes to come through. The gross non­performing assets ratio was 5.1 per cent for the first half of 2015-16. That’s around ? 65,000 crore. It will deter­iorate further by the end of March 2016. Banks are loathe to fix this because of unbearable strains on their accounts. The question of non-per­forming assets (NPAs) will linger on in 2016. Commercial banks are stuck with bad loans—in several cases, they have to engage in a write-off—and the risks. Restructuring is a legitimate activity. Large corporate defaulters have taken cover under dysfunctional bankruptcy laws and procedures.

© 2017 A MarketPress.com Theme